Dankzij een laptop van Annemarie en een dongel, heb ik nu eindelijk de beschikking over internet. Gisteren had ik in het internetcafe mijn blog bijgewerkt. Nadat ik mijn verhaal zo goed als afgerond had, besloot het internet ermee op te houden. Gelukkig kan ik nu vanuit huis mijn blog bijwerken.
De afgelopen week zijn alle kinderen teruggekeerd naar het kindertehuis. Tijdens de zomervakantie bezoekt een deel van de kinderen hun familie. Afgelopen week zijn de scholen weer begonnen, zodat de hele familie weer compleet is. Voor mij betekent dat weer 15 nieuwe gezichten, met de daarbij behorende namen, leren kennen.
Vorige week is gebleken dat één van de mama's ernstig ziek is. Om die redden heeft Annemarie gevraagd of ik, in plaats van de kwast ter hand te nemen, in het kindertehuis wil gaan helpen. Dit betekent dat ik de komende tijd ga ondervinden of opvoeden daadwerkelijk zo lastig is als men in Nederland zegt. In ieder geval heb ik besloten om de rust, reinheid en regelmaat, die mij tijdens mijn opvoeding, ten overvloede is ingeprent, toe te gaan passen.
Het werk in het kindertehuis is erg divers. 's Morgens moet er voor een ontbijt worden gezorgd en de kinderen moeten worden ‘weggewerkt' naar school. Daarna moet alles aan kant worden gemaakt en kan er met de lunch worden begonnen. 's Middags is de bedoeling dat ik huiswerkbegeleiding ga geven. Uiteindelijk komt de PABO toch nog een beetje van pas.
Het kindertehuis bestaat uit kinderen in de leeftijd van drie tot twintig jaar. Er zijn veel tieners wat het werken in het kindertehuis leuk en uitdagend maakt. Ieder kind heeft zijn eigen verhaal. Veel kinderen hebben bizarre dingen meegemaakt, waarvoor men in Nederland een leven lang in therapie zou moeten gaan. Zo op het eerste gezicht lijkt het alsof deze kinderen meer kunnen incasseren. Of het daadwerkelijk zo is, kan ik op dit moment niet zeggen.
De afgelopen week ben ik met Elbert (een andere vrijwilliger) en Jan Willem naar het Krugerpark geweest. Natuurlijk was ons doel om de Big Five te spotten. Uiteindelijk hebben wij vier van de Big Five kunnen zien. Naast veel dieren hebben we ook veel regen gezien. Het regende vanaf maandagavond zowat continu. Op woensdag zouden we naar onze volgende accomodatie gaan. Helaas hebben wij deze niet meer kunnen bereiken vanwege ondergelopen wegen en weggespoelde bruggen. Hierdoor waren wij genoodzaakt te overnachten in het Wildlife College. Dit was overigens geen straf, aangezien de kamers beter waren dan de kamers die ik gehad heb tijdens mijn studententijd. Uiteindelijk hebben wij donderdag besloten om eerder naar Kriel terug te keren.
Vrijdagavond ben ik met Ingmar, de jongste zoon van het gezin, en de tieners van het kindertehuis naar de wekenlijkse jongerenavond geweest. De komende tijd gaan we de cursus ‘The way of the Master' behandelen met de jongeren.
Iedereen bedankt voor de leuke reacties en berichtjes! Tot nu toe is het nog niet uit het oog.....
Hey Aike,
Leuk om weer een verhaal te kunnen lezen van je 'avontuur'-))) Ben ook heel benieuwd hoe je het gaat doen met het 'opvoeden' van de kinderen. Maar ook vooral hoe je het zelf gaat vinden, kan bijna niet wachten om daar je bevindingen van te 'horen'. Ook bij opvoeden kun je vast wel je Pabo kwijt-)))
Nu je dan de beschikking hebt over een laptop en dongel kunnen we vast wel vaker een blogje verwachten of niet dan-))
Succes en veel plezier, geniet vooral van alles daar. Voor je het weet zit je weer terug op het vliegtuig... Hoewel het daar ook regent hier is het een stuk kouder!!! Veel wind vandaag en af en aan regen blehhh-))
Liefs Betty
ps: Ben je je fotocamera vergeten?-))
He Aike,
Fijn om te horen dat je nu internet hebt. Jelle vroeg op zijn verjaardag wanneer je zou skypen. Helaas moesten we hem toen vertellen dat dat niet mogelijk was, omdat ze in het verre Afrika niet allemaal voorzien zijn van de moderne middelen om online te gaan.
Wanneer zou je eventueel wel kunnen skypen? Heb je morgen misschien een vrij moment?
Hopelijk komen je ervaringen met je neefjes nog van pas bij het 'opvoeden' van de kinderen.
Groetjes, Maaike
hey lieve neef Aîke,
dank voor je prachtige verhalen.
fijn dat JanWillem tijd vrij maakt om met jullie naar het Krugerpark te gaan.
welke van de Big 5 heb je niet gespot?
door regen en overstromingen bruggen en wegen onbegaanbaar is in Nederland een regelrechte ramp.
dat je dan toch overnacht in een 'luxe'verblijf.
hoeveel kinderen heb je onder jouw hoede?
of werken jullie niet met groepen?
rust, reinheid , regelmaat is over de hele wereld hanteerbaar bij het opvoeden.
Complimenten aan je moeder!!
een goede ,fijne tijd gewenst.
wat een drama sommige kinderen reeds moeten verwerken in hun leven. voor ons onvoorstelbaar.
kinderen kunnen bijzonder sterk zijn,
jij mag ze kracht geven om mee verder te gaan.
dat jij daar bent is reeds geweldig.
je leeft eigenlijk nu in een compleet andere leef - en denk wereld.
sterkte gewenst , wijsheid, kracht en energie voor iedere dag, voor de taak , die je wacht.
geniet er van,
liefs Adriana
Dag lieven,
Na wat dagen in spanning te hebben geleefd eindelijk weer een levens teken.
Was wel weer een ervaring in het Krugerpark.
Wat mooi dat je nu ook je pedagogische ervaring aan de kinderen mag over brengen.
Succes er mee opvoeden blijft een hele klus.
Vandaag Zondag en ik ben benieuwd hoe je daar de kerkdiensten beleefd.
Ik hoop binnenkort ook op wat beelden van je werk gebied.
Het ga je goed heel veel liefs groet aan allen.
Jokko en Hieke.
Hoi Aike,
Zeker niet uit het oog uit het hart. Goed om te lezen dat daar waar je voor naar Afrika bent gegaan, je goed af gaat en dat je er plezier aan beleeft. Is belangrijk wil je optimaal fuctioneren, vooral omdat je niet je eigen 'gedoetje' om je heen hebt. Ik ben benieuwd naar je volgende verslag.
Yo!! Vette shit man. Grappig ook dat die jongen Ingmar heet hahaha! Is tie ook zo groot ? Jammer dat kruger in het water is gevallen, maarja je hebt het al gezien he ;) Leuk je verhalen te lezen. nog 2 maanden en je bent terug bij VDE. Wel een ander plekje, maar dat wordt je vast nog wel verteld ;)
JP
Heeey lieve Aikie,
Wat leuk om je verhalen te lezen!! Je typt meer dan je praat :-))))... He das niet aardig.. Maar echt leuk om te horen hoe je de dag doorkomt, en vooral ook de verschillen tussen beide culturen te zien. Neem aan dat je wel foto's hebt gemaakt van de gespotte big four?? Ben erg benieuwd!!
Liefs van Lizette
hallo Aike,
Al bijna 1 maand in Afrika,Zo te lezen geniet je van het werk en de omgeving.Leuk om zo met je mee te reizen. De foto's zien we misschien later.Geniet veel en sterkte met al je werk.Gods zegen voor alles.
groeten Johan en Gré
Ha Aike,
goed te horen dat je het naar je zin hebt.
Ik ben benieuwd hoe het opvoeden van de kinderen je af gaat. Willen ze een beetje luisteren? Men zegt dat ze in Afrika meer gezag hebben voor volwassenen dan in Nederland, is dat ook zo?
Geniet van ze!
Flexibiliteit toegewenst :)
Groetjes, Corine
Kom je toch nog uit bij je bestemming #onderwijsisroeping. Tof om te lezen. Hoe is het met je Afrikaans?
Greetz Harmen
Lieve Aike,
Goed om weer van je te horen/lezen.
Mooi om naast je werk ook de omgeving te verkennen.
Indrukwekkend al die dieren.
Dan ook nog ergens anders te moeten overnachten,
wel creatief als je niet verder kunt.
Zal wel indrukwekkend zijn, al dat water, wat een kracht heeft het dan, dat bruggen en wegen wegspoelen.
Leuk om zo met de kinderen om te gaan, ben benieuwd hoe je het vindt, en dan ook nog huiswerk begeleiding geven.
Geduld heb je volgens mij wel!
Heel veel succes, geniet ervan.
veel liefs
Henk en Simone
Hey Aike,
Leuk om te lezen hoe het nu met je gaat! Zo te lezen hebben ze je daar dubbel en dwars nodig.
En regen in afrika, dat kan niet ;) Het regent toch alleen in nederland en Ierland?
Nou geniet ervan en blijf vooral schrijven, het is leuk om op te hoogte te blijven.
Aleid
Vul onderstaande velden in om een reactie te plaatsen op dit reisverhaal.
Laat je e-mail achter en ik stuur je een mailtje als ik een nieuw verhaal of nieuwe foto's op de site heb gezet.