Vetkoek

Soms word je door een gebeurtenis, een beeld of een geur weer even teruggevoerd in de tijd. Oude Hollandse gebruiken leven hier , al dan niet getransformeerd, voort. Eergisteren werd mijn nieuwsgierigheid gewekt door een bekende geur vanuit de keuken van het kindertehuis. Een geur die in Holland meestal maar één keer per jaar te bespeuren is, stijgt hier midden in de zomer op. Eenmaal in de keuken bleek dat men hier in Afrika ook een soort oliebol kent, alleen een grotere variant zonder rozijnen. Mama Lucie was voor 45 personen vetkoeken aan het bakken. Het deeg is dikker van substantie dan het deeg van een oliebol en kan met de handen worden gevormd.
Het woord vetkoek deed een belletje bij mij rinkelen. Wanneer mijn grootouders bij ons, onder het genot van een oliebol, het oudejaar kwamen uitzitten, vertelde mijn grootvader dat er in Zeeland geen oliebollen werden gebakken maar zogenaamde vetkoeken. Tot eergisteren was het mij nooit helemaal duidelijk wat het verschil was tussen een vetkoek en een oliebol. Wellicht is het Zeeuwse gebruik meegenomen naar Zuid-Afrika en uitgegroeid tot een versnapering die hier elke dag gegeten kan worden. Genietend van mijn vetkoek dacht ik weer even terug aan de verhalen die mijn grootvader altijd vertelde over vroeger.

De afgelopen twee weken stonden voornamelijk in het teken van de bruiloft van Anke en Ingmar. De verschillende gasten uit Nederland waren over diverse lokaties in Kriel verspreid. Het gezin van Anne Marie en Jan Willem werd met negen man uitgebreid. Zaterdag 25 februari was de dag van de bruiloft. In de kerdienst was er rekening gehouden met alle gasten die aanwezig waren. Er werd n het Engels, Nederlands, Afrikaans en Zulu gezongen. ‘s Avonds was er een feest in de school waar Ingmar werkt. Er waren ongeveer 240 gasten die ‘s avonds uitgenodigd waren. Omdat er ook veel donkere Afrikaners waren uitgenodigd, was het nog even de vraag hoeveel mensen er daadwerkelijk zouden komen. Binnen de zwarte gemeenschap is men gewend dat iedereen naar een bruiloft kan komen, zelfs wanneer je het bruidspaar niet kent. Ik vroeg iemand hoe men dat deed met het eten, aangezien je niet weet hoeveel mensen er komen. Als antwoord hierop werd gezegd dat je 250 mensen uitnodigt en voor 500 mensen kookt. Ondanks dat er duidelijk is aangegeven dat alleen genodigde welkom waren, zaten er toch een aantal vreemde gezichten in de zaal.
Van zondag tot woensdag was er een korte vakantie georganiseerd voor de Nederlandse gasten. Op maandag hebben we een paar van de mooiste plekjes van Zuid Afrika bezocht: de drie rondavels, de potholes en God's Window. Dinsdag hebben we het Krugerpark bezocht.

Op dit moment zijn er nog vier gasten aanwezig, waarvan er drie vandaag vertrekken. Langzamerhand keert de rust weer terug in huize Griffioen. De komende twee weken ben ik de enige vrijwilliger die hier aanwezig is. 13 maart komt er een echtpaar dat hier ook voor een periode van drie maanden aan het werk gaat. Het blijft hier een komen en gaan van gasten en vrijwilligers.

arike

leuk om te lezen! mooi he de de drie rondavels, de potholes God's Window en het krugerpark!

Betty

Hey Aike!

Belevenissen volop weer... oliebollen in de warmte lijkt me een vreemde gewaarwording... of vetkoek in dit geval-)) Maar eigenlijk maakt de tijd van het jaar ook eigenlijk niets uit. als je er zin aan hebt gewoon bakken toch... al is het een traditie op zich-))
Nu vraag ik me toch stiekem af waar de foto's van de bruiloft zijn?-))) Maar moet zeggen de foto's die je plaatst zijn schitterend!!! Wat een mooi land is het toch.. dat verwacht je eigenlijk niet, alleen dorre woestijnvlaktes en zo...
Nog een paar weekjes en dan ga je alweer op de terugreis... wat is dat snel gegaan! Zou zeggen geniet er nog maar van, deel nog zoveel mogelijk verhalen met ons-))

Liefs Betty

Marianne

Lieve Aikie!!

Super leuk om via de verhalen en foto's de hoogte te blijven. Wat maak je een dingen mee, erg mooie ervaringen die je mee neemt. De foto's zijn ook prachtig!

En wat heb je een lekker kleurtje zeg :-) Geniet lekker van de tijd daar en de mooie en leuke dingen die nog op je pad komen! Heel veel plezier en tot snel. Kijk er al naar uit.

Veel liefs en een dikke knuffel
Marianne

Corine

Mooi!!

Geniet er nog maar van!

Groetjes, Corine

Christien

Hoi Aike,

De Indische bevolking in Kampen en omgeving kent ook de 'vetkoek'. Alleen bij hun heten ze VETPROPPEN.
Ze zijn trouwens erg lekker!!
Geniet er van.

Groetjes Christien.

Adriaan

Hoi Aike, Leuk om te lezen dat je zomaar oud hollandse gebruiken ineens tegenkomt. Mooi verhaal ook trouwens. En wat een fantastische foto's. Ben blij dat het daar goed met je gaat. Heel veel succes nog en het beste.
Groetjes Adriaan

hans en gea jongman

hallo aike nog 2 weken te gaan we wensen je alvast veel sterkte toe met het afscheid van al de mensen en kinderen om je heen en nog heel veel plezier de laatste
weken. groetjes hans en gea