Hoe ik grootvader werd.

In Nederland vind ik het leuk om mijn familiegeschiedenis te onderzoeken. Gelukkig is alles tegenwoordig digitaal toegankelijk, waardoor er veel terug te vinden is. Daarnaast heeft mijn familie altijd veel bewaard, waardoor ik me door brieven, kaarten en foto's een beeld heb kunnen vormen van wie ze waren en hoe ze leefden. Zo heb ik inmiddels al bijna 400 jaar aan familiegeschiedenis verzameld. Je kunt je afvragen waarom je zoiets doet; sommige mensen vragen wat ik moet met die oude zooi. Ikzelf denk dat je pas weet wie je bent, wanneer je weet waar je vandaan komt. Jij bent een persoonlijkheid geworden door je ouders en grootouders, die zelf gevormd zijn door hun ouders en grootouders.

Afgelopen week vroeg een jongen uit het kindertehuis of ik hem kon helpen met zijn stamboom. Hij had als opdracht van school meegekregen om een stamboom te maken van zijn familie. Terwijl ik een boom aan het tekenen was, schreef hij de namen op van zijn familie. Toen ik klaar was met tekenen en we de verschillende namen in de stamboom zouden gaan opschrijven, viel me op dat ik de mensen kende, die deze jongen als zijn familie had opgeschreven. Het waren niet de namen van zijn biologische ouders, grootouders en broers en zusters, maar de namen van Annemarie, Jan Willem en hun kinderen. Er ontbrak nog een naam voor een grootvader en zo werd er besloten dat ik de grootvader in zijn stamboom mocht zijn. De enige persoon die echt familie was en die hij bij naam kende was zijn broer. Ik weet niet hoe hij dit ervaarde, misschien zag hij dit gewoon als een opdracht van school. Aan de andere kant geloof ik niet dat dit niets met hem deed.

Ik kan me met geen mogelijkheid voorstellen hoe het is om je ouders niet te kennen en niet te weten waar je vandaan komt. Deze jongen is midden in de nacht, lopend langs de autoweg, aangetroffen. Hij kon niet eens vertellen wat zijn eigen naam was. Uiteindelijk heeft de politie hem opgepikt en naar het kindertehuis van Annemarie gebracht. Hoe zal het voor hem zijn, wanneer hij ouder wordt en niet meer onder de vleugels van het kindertehuis geborgenheid kan vinden? Voor mij is familie een basis waarop je altijd terug kan vallen, of voor wie je onvoorwaardelijk klaar moet staan. Wat ben ik dan dankbaar voor de familie die ik heb gekregen.

Betty

Jee Aike wat een verhaal... Deze levensweg zou voor veel kinderen hun leven kunnen zijn. Er zijn denk ik veel meer kinderen welke geen enkele familie meer heeft of deze simpelweg gewoon niet kent.... En dan niet alleen in Zuid Afrika... En inderdaad dan zijn wij de gelukkigen die hun familie nog wel heeft/kent..
Dat jij nu ineens 'opa' bent van deze knul zegt ook best veel. Of hij dat nu laat blijken of niet. Voor hem (en ongetwijfeld anderen) ben jij een beetje 'familie' geworden. Al was het maar voor een paar maanden.. En voor mensen die je een beetje als familie ziet hoeft niet eens van eigen bloed te zijn-))
Fijne zondag nog verder.

Liefs Betty

mama hieke

Dag lieven ik kreeg al een smsje met de vermelding dat ik nu over grootmoeder ben .
Een nieuwe titel.
Wel een feit is dat hieruit blijkt hoe geliefd je bent.
Wat zal het ook een moeilijk afscheid worden.
Geniet nog van de laatste dagen ik kijk uit naar je komst.
Groet aan allen daar.

Liefs groeten ,
Hieke.

johan en gré

Hallo Aike
Als jongeman ga je naar Afrika en dan kom je als grootvader terug.wat een goed gevoel moet dat geven. Zegen op je werk wat je plezier gedaan hebt en voldoening.We hopen dat je de laatste dagen nog mag genieten.Goede terug reis en behouden aankomst.

groeten Johan en Gré